ΑΣΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ

Χριστίνα Φουντουκίδου, Έλλη Τζιώνα, Γλυκερία Σταχτά, Άννα Σκάρα

Το θέμα που πραγματευόμαστε στην εργασία μας είναι οι αστερισμοί, η μυθολογία τους και η προέλευση των ονομάτων τους. Στο κείμενο που θα διαβάσετε θα πληροφορηθείτε για έναν συγκεκριμένο αριθμό αστερισμών. Επίσης, θα μάθετε για την μυθολογία που υπάρχει πίσω από την προέλευση της ονομασίας κάθε αστερισμού. Τέλος, θα ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας τη διαφορά μεταξύ αστεριών και πλανητών.

Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων.  Σήμερα γίνονται επίσημα αποδεκτοί από τους αστρονόμους 88 αστερισμοί , μετά από απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU), με καλά καθορισμένα όρια.
Η επίσημη διεθνής ονομασία που δέχεται η IAU για τον κάθε αστερισμό είναι η λατινική, και οι επαγγελματίες αστρονόμοι χρησιμοποιούν συνήθως την επίσημη συντομογραφία αυτής της ονομασίας, που αποτελείται πάντα από 3 γράμματα.

Στην Ελλάδα δεν είναι ορατοί όλοι οι αστερισμοί αλλά οι μισοί από αυτούς. Οι αστερισμοί που είναι κοντά στον βόρειο ουράνιο πόλο είναι αειφανείς δηλαδή είναι ορατοί οποιαδήποτε στιγμή. Αφανείς αστερισμοί είναι εκείνοι που βρίσκονται κοντά στον νότιο ουράνιο πόλο ο οποίος ποτέ δεν είναι ορατός στην Ελλάδα. Τέλος, υπάρχουν οι αμφιφανείς αστερισμοί, που είναι και οι περισσότεροι, και οι οποίοι είναι ορατοί σε ορισμένες εποχές και αόρατοι σε άλλες.

Σχολιάστε...